KORSZERŰ ÉPÜLETGÉPÉSZET 1934 ÓTA
Hívjon minket: +36 30 228 3000

Fűtőblokk

Rövid ismertető

 

Fűtőblokk alatt a gépjárművekből jól ismert motorblokk szó megfelelőjeként a fűtési rendszer központját alkotó elemek ( szivattyúk, hőcserélők, elzárócsapok, szabályozó szerelvények és elemek, programozható és szüksége szerint távműködtethető automatika, tágulási tartályok, tárolók, hő- és nyomásmérők, hőszigetelt szabadon szerelt csőhálózati elemek és szükséges rögzítő szerkezet ) minimális helyfoglalás céljából műhelyünkben összeépített egységét értjük. A felsorolt elemek adják az adott épület fűtési rendszerének a lényegi részét, melyek minősége, összehangoltsága jelentős mértékben garantálja az egész rendszer megfelelő működését.

Egy hagyományos lakóépület esetében a fűtési rendszer az alábbi részekre bontható:

 • Helyiségenkénti ill. zónánkénti (pl. szintenkénti) szabályozó elemek
 • Hőleadók (pl. radiátor ) és szerelvényeik
 • Csőhálózat, osztó/gyűjtő elemek, szabályozó szerelvények
 • Központi berendezések (Fűtőblokk)
 • Hő- és hidegenergia források ( pl. kazán, hőszivattyú, kollektor, napelem stb. )

 

Miért érdemes?

 

A korszerű épületgépészeti rendszerekben egyre több hőforrás kerül alkalmazásra. Ilyenek lehetnek a korszerű kondenzációs elven működő zárt égésterű gázkazánokon kívül bizonyos esetekben a faelgázosító és egyéb szilárdtüzelésű kazánok, a környezeti levegő hőtartalmát felhasználó levegő hőszivattyúk. Ennél még gazdaságosabb lehetőség rejlik a talaj és természetes vizek hőtartalmára épülő geotermikus hőszivattyúkban.

Hőleadói részről előtérbe kerültek az alacsony hőmérsékletű felületfűtési rendszerek. Egyre több épület esetében alkalmazott a szerkezetfűtés. Szükséges esetben ezek a rendszerek hűtésre is használhatóak. A szerkezet és felületfűtési/hűtési rendszerek vonzó jellemzője az esztétikum, tehát hogy rejtett, nem látható megoldásokról van szó.

Egyre fokozódik az érdeklődés a hővisszanyerős légtechnikai rendszerek iránt is.

Összetettebb, több hőforrást is alkalmazó rendszereknél a teljes berendezés gazdaságos működése az egyes összetevők összehangolásán, központi szabályozásán jelentős mértékben múlik. Nem mindegy például, hogy egy külső hőmérséklet szerinti szabályozású fűtési/hűtési kör milyen jelleggörbével működik ill. hogy ez a jelleggörbe vajon alkalmazkodik-e a mindenkori körülményekhez, tehát változtatható-e?

Másik, talán mindenki számára érzékelhető jó példa levegős hőszivattyú, vagy egyéb alacsonyhőmérsékletű hőforrás alkalmazása esetén a működési határhőmérséklet kérdése, tehát az, hogy milyen alacsony külső hőmérsékletig engedjük működni a hőszivattyút, azaz mikor érdemes áttérni a kiegészítő hőforrásra?

A szabályozás összehangolásán túli szempontok, melyek a fűtőblokk alkalmazását indokolhatják az alábbiak:

 • A blokkok hazai gyártóműhelyben készülnek.
 • a termékre 5 év garanciát biztosítunk.
 • minimális ráfordítással biztosítjuk az évente szükséges karbantartást ill. szervizhátteret.
 • Az előszerelt blokkok helyszíni telepítése, a fűtési(/hűtési) rendszerre történő helyiségen belüli rácsatlakoztatása és nyomáspróbája 1 munkanap alatt megoldható. Ezáltal a beruházási idő jelentősen csökkenthető.
 • Tekintve, hogy a fűtőblokk szerelése már vagyonvédelmi eszközökkel felvértezett épületben, kifestett/kicsempézett helyiségben kerül elvégzésre, így a lopáskár kockázata gyakorlatilag kizárható.
 • A hagyományos, falsíkon történő szereléshez képest a fűtőblokkok helyszükséglete jelentősen kisebb, elhelyezése padlón / oldalfalon / mennyezet alatt tetszőlegesen megválasztható, így különösen célszerű a használata többcélú, pl. háztartási helyiségekben.
 • Meglévő rendszerek korszerűsítése esetén a szerelési és átállási idő redukálható, így hirtelen esetekben, akár fűtési szezonban is a felújítás megoldható minimális fűtéskimaradás mellett.
 • A fűtőblokk bekerülési összköltsége cca. 15%-kal kevesebb a hagyományos helyszíni szereléshez viszonyítva. Ez már családi ház méretű berendezés esetén is minimum 100 eFt-os nagyságrendi megtakarítást ad.
 • Megkeresés esetén saját mérnökirodánk ingyenesen biztosítja a dokumentált tervezést. A készülő terv- és iratanyag esetünkben a garanciális iratok részét képezi.
 • Későbbi garancián túli meghibásodás esetén is megbízható szervizhátteret biztosítunk.

 

Várható bekerülési költségek

 

Ajánlatkérés

Kérjük, töltse le a letölthető dokumentumaink közül vagy az alábbi linkre kattintva  a „Fűtőblokk ajánlatkérő adatlap”-ot, majd kitöltve küldje vissza részünkre, hogy az Önök számára szükséges, szóba jöhető Fűtő(/hűtő)blokk bekerülési költségét megadhassuk.

Elérhetőség

Nevünk: Pintér Épületgépészet Tervező, Kivitelező és Szolgáltató E. V.
Adószám: 42866824-2-43
Iroda: Budapest, XI. Érdi út 8/B.
Telefon: +36 30 228 3000
E-mail: info@peg.hu
Munkaidő: H-P: 9-től 17-óráig

Térkép

Fűtőblokk

Fűtőblokk alatt a gépjárművekből jól ismert motorblokk szó megfelelőjeként a fűtési rendszer központját alkotó elemek minimális helyfoglalás céljából műhelyünkben összeépített egységét értjük.
Tovább